شاید تا به حال بین این دو راهی مانده باشید و از خود پرسیده باشید که پریودنتیست یا ارتودنتیست، مراجعه به کدام در اولویت است؟ مجموعه یک دنتیست در این مقاله قصد دارد توضیحات کاملی در این باره به شما بدهد و برای تصمیم گیری صحیح به شما کمک کند. پس با ما همراه باشید.
دندانپزشکی دارای تخصصهای مختلفی است که در آن متخصصان مراقبتهای بهداشتی دهان، میتوانند آموزشها و آموزشهای اضافی را برای رسیدگی به شرایط بیماران در زمینهای خاص تکمیل کنند. برخی از آنها بر اساس تخصص خود عناوین مختلفی مانند: پریودنتیست و ارتودنتیست دارند.
دندانپزشکی تخصصی
آیا میدانید زمانی که دندان شما درد گرفت، باید به کدام دندانپزشک مراجعه کنید؟ یا درمان بهم ریختگی و مرتب کردن دندانها توسط کدام دندانپزشک انجام میشود؟ برای زیبایی، جراحی، درمان بیماری و یا عفونت لثه باید نزد کدام دندانپزشک بروید؟
تخصص دندانپزشکی به نقل از دانشنامه آزاد ویکی پدیا:
تخصص یکی از مراحل تحصیل دندانپزشکی است. دوره دندانپزشکی عمومی معمولاً شش سال است.دانشجویان این رشته، قبل از اخذ مدرک، در دو آزمون رسمی علومپایه و صلاحیت بالینی شرکت میکنند.در ادامه این دوره برخی از دندانپزشکان ممکن است در دورههای تخصصی که بهطور میانگین سه سال طول میکشد شرکت کنند و پس از طی این دوره که به دستیاری موسوم است، تبدیل به یک دندانپزشک متخصص در همان تخصص خاص شوند. برخی رشتههای تخصصی مانند جراحی دهان، فک و صورت زمانی بیش از سه سال برای اخذ تخصص میبرد.
ارتودنتیست و پریودنتیست تنها دو مورد از ۱۳ حوزه تخصصی دندانپزشکی هستند. این دو تخصص اغلب با هم کار میکنند تا به بیماران در درمان مشکلات زیبایی شناختی یا مشکلات دندان و لثه کمک کنند.
- پریودنتیست یا متخصص بیماریهای لثه؛ به طور خلاصه به علت ایجاد بیماری و یا عفونت لثه و درمان مربوط به بافت لثه و بافت نگهدارنده دندان میپردازد.
- ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی؛ به درمان مرتب کردن دندانها توسط سیم و براکت و سایر ابزارها و به طور کلی درمان ناهنجاریهای فک، دندان و صورت را انجام میدهد.
پریودنتیست (Periodontist) چه کاری انجام میدهد؟
پریودنتیست دندانپزشک متخصصی است که بیماریها و مشکلاتی را که بر بافت نرم لثه و استخوانهای نگهدارنده دندان تأثیر میگذارد، تشخیص داده و درمان میکند. آنها خدمات تشخیصی، غیر جراحی و جراحی را انجام میدهند که سلامت و زیبایی لثه و دندان را بهبود میبخشد.
خدمات درمانی متخصص بیماریهای لثه شامل:
- انجام ایمپلنتهای دندانی
- درمان عوارض ایمپلنتهای دندانی مانند پری ایمپلنتیت
- درمان التهاب لثه تا بیماری پریودنتال شدید
- جرم گیری و روت پلنینگ
- جراحی پیوند لثه و بافت نرم
متخصص ارتودنسی (Orthodontist) چه میکند؟
متخصص ارتودنسی در تشخیص و اصلاح مشکلات هم ترازی دندانها و فکها تخصص دارد. متخصص ارتودنسی دندانهای نامرتب ناشی از بایت غیر طبیعی (مانند: دیپ بایت)، کج بودن، روی هم افتادن یا شلوغی دندانها را درمان میکند.
خدمات درمانی که یک متخصص ارتودنسی با تجهیزات متفاوت مانند: بریس در ارتودنسی ثابت یا الاینرها در ارتودنسی متحرک انجام میدهند؛ شامل:
- تشخیص و درمان دندانهای کج
- درمان فاصله بین دندانها
- تشخیص و درمان بد بایت (مال اکلوژن)
- درمان های پیشگیرانه مانند وسیع کننده کام (پالاتال اکسپندر) یا ارتودنسی پیشگیری
- رشد سالم صورت و دندان
پریودنتیست یا ارتودنتیست، به کدام اول مراجعه کنیم؟
به طور کلی، قبل از مراجعه به هر نوع متخصص دندانپزشکی، ابتدا باید به یک دندانپزشک معمولی (عمومی) مراجعه کنید. با این حال، اگر میخواهید برای ارتودنسی اقدام کنید، نیازی به مراجعه به دندانپزشک عمومی برای انجام این کار ندارید و میتوانید به صورت مستقیم دندانپزشک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
دندانپزشک ارتودنتیست شما میتواند وضعیت دهان، دندان، فکین و به طور کلی لبخند شما را ارزیابی کند و به شما اطلاع دهد که آیا برای درمان اضافی نیاز به مراجعه به متخصص دیگری مانند یک پریودنتیست دارید یا خیر.
آیا ارتودنتیستها می توانند بیماران را به متخصص پریودنتیست ارجاع دهند؟
دندانپزشک متخصص ارتودنسی، در ابتدا معاینه معمول دهان شما را انجام میدهند تا مشکلات احتمالی را بررسی کنند. اگر متخصص مشکوک شد یا تشخیص قطعی داد که بیماری لثه (بیماری پریودنتال) وجود دارد، یا مشکلی در فک خود دارید، ممکن است به شما توصیه کند ابتدا به پریودنتیست مراجعه کنید.
پریودنتیست می تواند تایید کند که آیا شما مشکلات لثهای و اسکلتی شدید دارید که لازم باشد قبل از شروع درمان ارتودنسی درمان شود یا خیر. متخصص ارتودنسی برای افراد مبتلا به بیماری لثه یا مشکلات استخوان فک شدید، از بریس و دستگاههای ارتودنسی استفاده نمیکند؛ چون این مشکلات با شروع حرکت دندانها بدتر میشوند. اگر درمان ارتودنسی با بیماری لثه شروع شود یا ادامه یابد، بیمار در معرض خطر مشکلات دائمی دندانی است.
تفاوت دندانپزشک عمومی، متخصص ارتودنسی و پریودنتیست |
|
دندانپزشک عمومی | مراقبت کلی از دندان و لثهها |
متخصص ارتودنسی | مرتب کردن و هم ترازی دندانها و فک |
پریودنتیست | درمان تخصصی لثه |
چه زمانی باید ابتدا به پریودنتیست و بعد به ارتودنتیست مراجعه کرد؟
- معمولاً در بیماران جوان کاندیدای درمان ارتودنسی، اگر آنها با رعایت بهداشت دهان و دندانها مانند: دو بار مسواک زدن در روز، از دندانهای خود مراقبت کرده باشند؛ در ابتدا نیازی به مراجعه به پریودنتیست نیست؛ چون پلاک زیادی بر روی دندانها ایجاد نشده است که باعث بیماری لثه شود و تمام دندانهای طبیعی آنها در جای خود قرار دارند، بنابراین نیازی به ایمپلنت هم نیست.
- بسیاری از بیماران مسن ممکن است فقط به خدمات پریودنتیست نیاز داشته باشند. آنها ممکن است دندانی را از دست داده باشند که میخواهند با ایمپلنتی مطابق با دندانهای طبیعی جایگزین شوند. سن یک عامل اصلی در ایجاد بیماری لثه است. بیماران مسنتر به احتمال زیاد برای حفظ دندانهای خود تحت درمان پاکتهای لثه قرار میگیرند و تمایلی به درمان ارتودنسی ندارند.
سخن آخر
در این مطلب توضیح مختصری در مورد تخصصهای دندانپزشکی داده شد. به این سؤال: پریودنتیست یا ارتودنتیست، مراجعه به کدام در اولویت است؟ پاسخ دادیم، دانستیم که در بیشتر مواقع لازم است ابتدا به یک دندانپزشک عمومی و بعد از آن بر اساس تشخیص او به یکی از متخصصین دندانپزشک مراجعه کنیم.
در مواقعی که قصد انجام ارتودنسی دارید برای ارجاع نیاز به مراجعه به یک دندانپزشک معمولی ندارید و فقط کافیست به طور مستقیم به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید و از انواع درمانهای تخصصی مانند: ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک، بهره مند شوید.