تاثیر سیگار بر روی درمان ارتودنسی چگونه است؟ عوارض سیگار کشیدن بعد از ارتودنسی چیست؟ همانطور که می دانید سیگار و استعمال دخانیا برروی سلامت عمومی بدن و نیز دندان ها تاثیر منفی دارد. متأسفانه مصرف دخانیات و سیگار کشیدن بعد از ارتودنسی می تواند درمان را با شکست مواجه کند و باعث شود که بیمار در آینده با هزینه های اضافی جدا از هزینه درمان روبه رو شود. برای آشنایی بیشتر از تاثیر و عوارض سیگار بر ارتودنسی همراه ما باشید.
ارتباط بین سیگار و ارتودنسی
طبق نظر پزشکان و متخصصان حوزه دندانپزشکی در مورد ارتودنسی و سیگار:
مصرف دخانیات و سیگار می تواند بر نتیجه نهایی درمان ارتودنسی در بزرگسالان تأثیر سو گذاشته و فرد را متحمل هزینه های اضافی، غیر از هزینه درمان ارتودنسی کند.
در توتون و تنباکو ترکیباتی نظیر نیکوتین موجود است. این ماده می تواند باعث ایجاد لک بر روی براکت ها و سایر دستگاه های ارتودنسی شود. نمایان شدن لکه قهوه ای رنگ بر روی دستگاه های ارتودنسی و افرادی که از ارتودنسی نامرئی یا ارتودنسی های سرامیکی استفاده می کنند اصلا وجه خوبی نخواهد داشت زیرا ظاهر لبخند افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
در نتیجه اشخاصی که در طول پروسه درمان ارتودنسی دندان خود سیگار می کشند؛ باید به این نکته آگاه باشند که ممکن است نه تنها با شکست درمان مواجه شوند؛ بلکه هزینه های زیادی جدا از هزینه ارتودنسی دندان به آن ها تحمیل خواهد شد. از مهم ترین عواملی که باعث افزایش هزینه ارتودنسی در بیماران سیگاری می شود؛ به دلیل بروز آسیب های ایجاد شده در دهان و دندان با افزایش طول مدت درمان ارتودنسی مواجه می شوند.
سیگار کشیدن با ارتودنسی
مصرف سیگار و دخانیات به دلیل اسیدی بودن ترکیبات آن باعث کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان می شود. خشکی دهان خود یکی از عوامل مهم برای تخریب دندان ها می باشد. زیرا باعث افزایش میل به خوردن شیرینی و مواد قندی می شود.
همچنین مصرف دخانیات باعث می شود که فرد به مدت طولانی به خواب رود. در طی این مدت که فرد در خواب به سر می برد ترشح اسید در محیط دهان می تواند مینای دندان را از بین ببرد.
با از بین رفتن و ضعیف شدن مینای دندان میکروب ها به راحتی داخل دهان و دندان ها نفوذ می کنند. عواملی که باعث آسیب به دندان ها و پوسیدگی آنهت در افراد سیگاری می شود عبارت است از:
- عدم رعایت بهداشت کافی
- خشکی دهان
- افزایش میل به خوردن شیرینی و مواد قندی
اکنون تصور کنید با این تفاسیر و با وجود ارتودنسی و بریس ها چگونه می توان سیگار یا دخانیات مصرف کرد. زیرا تاثیرات بینهایت بدتری در طول درمان بر جای خواهد گذاشت.
عوارض سیگار بر درمان ارتودنسی
همانطور که اشاره شد مصرف سیگار و دخانیات آسیب مخرب بر روی دندان ها و روند درمانی آنها می گذارد. سیگار کشیدن می تواند از قابلیت دستگاه های ارتودنسی برای حرکت دادن، هماهنگ کردن و درمان دندان ها جلوگیری کند. بنابراین دو تاثیر مخرب و اصلی مصرف سیگار بر ارتودنسی می تواند موارد نام برده در زیر باشد:
- تاثیر منفی از لحاظ زیبایی
- اختلال در پروسه درمان
مصرف سیگار چگونه باعث اختلال در عملکرد درمان ارتودنسی می شود؟
برای اینکه یک درمان ارتودنسی موفقیت آمیز و بدون ایجاد هرگونه مشکل داشته باشیم؛ بافت دندان، لثه و استخوان ها باید عاری از هر میکروب و مواد مضر باشد تا تأثیرگذاری بریس ها و دستگاه های ارتودنسی به بهترین نحو انجام گیرد. مصرف سیگار و دخانیات از جمله قلیان و مواد مخدر میزان باکتری ها و شدت فعالیت آن ها در داخل دهان و دندان ها را افزایش می دهد. در نتیجه این مشکل خود می تواند خطر ابتلا به بیماری لثه را در افراد افزایش دهد.
تاثیر سیگار بر لثه و اختلال در درمان ارتودنسی
مصرف سیگار و ترکیبات آن باعث تجمع باکتری ها در محیط دهان و دندان ها و بروز بیماری های لثه می شود. بیماری لثه نوعی بیماری مربوط به قسمت بافت نرم است که بدلیل وجود عفونت در این بافت، شاهد از بین رفتن دندان ها و استخوان نگهدارنده آن می باشیم. در نتیجه هرگونه مشکل این چنینی در داخل دهان باعث می شود که دستگاه های ارتودنسی نتوانند عملکرد طبیعی خود را ادامه دهند و دندان ها به خوبی حرکت داده و جابجا نمی شوند.
آیا افراد سیگاری برای درمان ارتودنسی متحمل درد بیشتری هستند؟
معمولا طیق تجربیات مراجعه کنندگانی که سلامتی دهان و دندان بالایی دارند در حین تنظیم بریس های ارتودنسی ثابت درد خیلی کم یا حتی در حد صفر تجربه خواهند کرد. اما این درد در کسانی که بر اثر مصرف سیگار بافت های داخل دهان به خصوص لثه های آن ها، دارای آسیب باشد؛ درد بیشتری را تجربه خواهند کرد. پس می توان اینگونه گفت که افراد سیگاری که از سلامت لثه و دندان برخوردار نیستند؛ ممکن است درد بیشتری را در حین درمان ارتودنسی متحمل شوند.
تنباکو و قلیان برای ارتودنسی ضرر دارند؟
تنباکو دارای موادی است که باعث کند شدن جریان خون در لثه ها می شود. به همین خاطر است که در اثر مصرف تنباکو لثه ها دچار فقر غذایی و کمبود اکسیژن می شوند. فقر غذایی لثه ها روند ترمیم بافتی لثه ها را مختل می کند. بنابراین شانس ابتلا ی مصرف کنندگان تنباکو به بیماری های لثه دو برابر دیگران است.
مشروب برای ارتودنسی
به طور کلی مصرف مشروبات الکلی برای هیچ کس توصیه نمی شود. تاثیرات مخرب الکل از سلامت کلی بدن گرفته تا مغز، کبد و سلامت دهان و دندان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. عوارضی همچون سرطان دهان، بیماری لثه و پوسیدگی دندان در افراد الکلی رایج است. در نتیجه اگر فرد در طول درمان ارتودنسی خود باشد و با این چنین مشکلات مواجه شود؛ باعث بروز اختلال در دستگاه های ارتودنسی می شود و باعث می شود که دندان ها به خوبی حرکت داده و جابجا نشوند.
در آخر
مصرف سیگار و استعمال دخانیات همچنبن صرف مشروبات الکلی باعث آسیب به مینای دندان شده این این صدمه زمینه افزایش و رشد جرم، پلاک و باکتری های مضر برای دهان و دندان را افزایش می دهد. در نتیجه می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که مصرف سیگار برای ارتودنسی مضر بوده و درمان را با شکست مواجه می کند.
منبع: دکتر فریناز شیربان | آیا سیگار برای ارتودنسی ضرر دارد؟