سن مناسب برای کامپوزیت دندان از 18سالگی به بالاست یا بصورت ساده تر سن مناسب برای کامپوزیت دندان زمانی است که، دندانها به طور کامل رشد کردهباشند. استفاده از کامپوزیت دندان در سنین کودکی هم ممکن است، اما این بستگی به نیازها و شرایط خاص هر کودک دارد درصورتی که ترمیم دندانی در کودکان لازم باشد، دندانپزشک معالج میتواند نظر و راهنمایی لازم را ارائه کند.
بهترین سن برای کامپوزیت دندان
این روش معمولا محدودیت سنی خاصی ندارد و هر فرد در هر سنی می تواند از آن استفاده نماید. اما اگر می خواهید نتیجه مطلوبی از انجام کامپوزیت دندان کسب کنید بهترین سن بعد از 18 تا 20 سالگی است.
کامپوزیت دندان به شما کمک می کند که نواقص ظاهری دندان مانند بدرنگی، فاصله بین دندانی، شکستگی، ترک خوردگی و لب پریدگی دندان های خود را پوشانده و دندان هایی هماهنگ و یکدست و لبخندی زیبا داشته باشید.
برخی افراد به دلیل مشکلات و نواقص ژنتیکی به طور مادرزادی دندان هایی بد شکل دارند که آن ها را آزار می دهد. این افراد در سنین پایین می توانند ظاهر دندان هایشان را با استفاده از ونیر کامپوزیت اصلاح نمایند.
کامپوزیت روی دندان شیری
اگرچه کمتر پیش می آید که دندانپزشکان صرفا برای دستیابی به مزایای زیبایی، باندینگ های دندانی را برای کودکان توصیه کنند اما این روش ممکن است به عنوان گزینه ای برای رفع کوتاهی دندان ها، شکاف های بین دندانی و لکه های تیره و زرد به کار برود. کاربرد اصلی کامپوزیت روی دندان شیری برای درمان نگرانی هایی مانند ترک خوردگی، حفره های کوچک دندانی و پوسیدگی های جزئی است.
با این حال توجه داشته باشید که اگر دندانپزشک پیش بینی کند که قرار است دندان شیری کودک به زودی بیفتد مثلا دندان تا حد زیادی لق شده است، احتمالا باندینگ دیگر گزینه خوبی برای کودک نخواهد بود. همچنین هنگامی که آسیب بسیار شدید است، کامپوزیت دندان فقط می تواند یک راه حل موقت باشد مانند گذاشتن بانداژ روی زخم باز. در این موارد احتمالا دندانپزشک شما گزینه دیگری را پیشنهاد خواهد کرد.
مزایا و معایب پر کردن دندان
مزیت
- ترمیم و پر کردن دندانها با مواد کامپوزیتی معمولاً دندانها کمتر تراشیده می شوند.
- کامپوزیت های دندانی همرنگ دندان ها هستند و رنگ کامپوزیت ها را میتوانید دقیقا مثل سایر دندان هایتان انتخاب کنید. بنابراین کامپوزیت ها از نظر زیبایی مناسب می باشند.
- کامپوزیت های دندانی علاوه بر این که پوسیدگی دندان را پر می کنند، می توانند برای بزرگتر کردن ابعاد دندان ها یا رفع فاصله بین دندان ها و یا ترمیم ترک خوردگی یا لب پر شدگی دندان ها نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
- خاصیت چسبندگی کامپوزیت ها به ندان ها قوی است. کامپوزیت های دندانی پیوندی میکروسکوپی و مکانیکی با ساختار دندان که قرار است ترمیم شود برقرار می کنند، در نتیجه از دندان جدا نمی شوند.
معایب
- هزینه ترمیم های کامپوزیتی بیشتر از ترمیم های آمالگام می باشد.
- عمر متوسط کامپوزیت ها را پنج سال می گویند، البته اگر بخوبی از آنها مراقبت شود عمر بیشتری خواهند داشت. به علت همین دوام کمتر از کامپوزیت ها برای پوسیدگی های وسیع دندانی معمولا استفاده نمیشود.
- برای اینکه دندانی با کامپوزیت ها ترمیم و پر شود، لازم است بیمار مدت زمان طولانی تری روی صندلی دندانپزشکی برای ترمیم دندانش صبر کند. ترمیم دندان با مواد کامپوزیت نسب به مواد آمالگامی تقریبا ۲۰ بیشتر طول میکشد.
طول عمر کامپوزیت دندان در سن پایین
به طور کلی نتایج حاصل از کامپوزیت دندان در صورت مراقبت مناسب حدود ۵ تا ۷ سال باقی خواهد ماند. با این حال اگر دندان کامپوزیت شده شیری باشد، واضح است که با افتادن آن دیگر کامپوزیتی نیز وجود نخواهد داشت بنابراین طول عمر کامپوزیت دندان در سن پایین تا حدی به زمان افتادن دندان شیری بستگی دارد.
در نهایت سن مناسب برای کامپوزیت دندان
همانطور که گفته شد پس از دوره بلوغ است بنابراین احتمالا اولین باری که دندانپزشک استفاده از باندینگ را برای دندان های شیری کودک تان پیشنهاد کرده است، تعجب کرده اید. اما بهتر است بدانید که این روش درمانی در برخی شرایط برای سنین پایین نیز توصیه می شود. اگرچه دوام و ماندگاری کامپوزیت در سن پایین به دلیل احتمال وارد آمدن ضربه یا آسیب به آن، عدم رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان و یا افتادن دندان های شیری، کمتر از حد معمول است اما نصب این ترمیم روی دندان های کودکان، مزایای خاص خودش را دارد و در بعضی شرایط برای حفظ دندان شیری ضروری است.